Πουλιά Ειρήνης, 2006
Η Ίρις ξυλά Ξαναλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην Αγγλία, όπου φοίτησε σε αγγλικό σχολείο και ακολούθως σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, Ινστιτούτο Froebel.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα, πολλές φορές, σε εκθέσεις κυρίως χαρακτικής στο εξωτερικό. Κάποιες πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκυο (όπου και βραβεύθηκε), σε Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής στη Βαρκελώνη, και σε διεθνή έκθεση στην Μόσχα με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους».
Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίπου 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και 28 ατομικές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στη Ρώμη, στην Οξφόρδη και τη Λευκωσία. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού το 1998, και με άλλα σημαντικά διεθνή βραβεία στη Μαδρίτη, την Αθήνα και το Τόκυο. Οι πιο πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Γκουανλάν το 2011 στην Κίνα, όπου και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο, στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκυο (2011, 2015), όπου επίσης βραβεύθηκε, σε Διεθνείς Εκθέσεις Χαρακτικής στη Βαρκελώνη (1995–2015) και σε έκθεση στο μουσείο της Μόσχας με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους» (2007).
Το 2014 επιλέχτηκε από την Κομισιόν ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε έκθεση στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την προεδρία της χώρας στην Ε.Ε..
Με αφορμή μια σειρά έργων για τον πόλεμο που είχε κάνει παλαιότερα πριν τον πρώτο πόλεμο στο Ιράκ, η Ξυλά-Ξαναλάτου θεώρησε απαραίτητο αλλά και πρόκληση να ζωγραφίσει αυτό το τόσο γνωστό έμβλημα της ειρήνης, τα περιστέρια και τα κλαδιά της ελιάς. Δουλεύοντας τη τεχνοτροπία της χειροποίητης μεταξοτυπίας, πειραματίζεται χρησιμοποιώντας και μικτές τεχνικές (φωτογραφία, φωτοτυπία κλπ) αλλά πάντα επικρατεί η χειροποίητη αυτή τεχνική. Το έργο Πουλιά Ειρήνης παρουσιάστηκε στην έκθεση της Πινακοθήκης Αβέρωφ "Η Ελληνική Χαρακτική σήμερα" το 2007.