Κρανίο κατσίκας, 2002
Η Χρυσάνθη Κωφίδη, μετά τις σπουδές της στην Αθήνα, ολοκλήρωσε σπουδές σκηνογραφίας στη Royal Academy στο Λονδίνου, όπου ζει και εργάζεται.
Η Χρυσάνθη Κωφίδη στο έργο Κρανίο κατσίκας του 2002, ειδικά φτιαγμένο για την έκθεση της Πινακοθήκης Αβέρωφ "Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες, αφιέρωμα στο Νομό Ιωαννίνων", δημιούργησε μια διακριτική εγκατάσταση με ξύλινα τελάρα κρεμασμένα σε δύο παράλληλα συρματόσχοινα. Θέμα της, οι μελέτες του κρανίου μιας κατσίκας. Η επιλεγμένη μικτή τεχνική είναι κολάζ διαάφορων υλικών με χρώμα (λάδι) και μολύβι. Σίδερα, σύρμα, επεξεργασμένα μπάλσα, ξυλαράκια, μεντεσέδες, καρφιά ενσωματώνονται και υπακούουν στους όγκους και στις γραμμές του κρανίου της κατσίκας, που αναπαριστά. Η φέρουσα επιφάνεια είναι ρόμπολο, ένα ξύλο που συναντά κανείς σε αφθονία στην περιοχή της Ηπείρου, προσπαθώντας με τη χρήση παραδοσιακών, τοπικών υλικών να νιώσει και να συνδεθεί με τον τόπο.
Το κρανίο κατσίκας είναι μια τέλεια αρχετυπική φόρμα, μια μορφή της φύσης που στηρίζεται στην αρμονία και στη συμμετρία του σχήματός της. Αρμονία με μια περιοδικότητα συμμετρίας που απαντάται στη φύση, σχήματα όντων με τέλεια γεωμετρικότητα, όπως το καύκαλο μιας χελώνας, το όστρακο, το απομεινάρι του αχινού.