Τόσο κοντά, τόσο μακριά, 2002
Η Δανάη Στράτου σπούδασε γλυπτική στο Central Saint Martins, University of the Arts του Λονδίνου. Το έργο της αποτελείται από υπαίθριες και εσωτερικές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας και οπτικοακουστικά περιβάλλοντα. Χρησιμοποιεί ποικίλα μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία, την τεχνολογία ήχου, το video, τη φωτογραφία καθώς και το μέταλλο ή τα φυσικά υλικά. Με αφαιρετική γεωμετρική γλώσσα ασχολείται με σύγχρονα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ζωή στις σύγχρονες πόλεις, η αύξηση του πληθυσμού και η σχέση με το περιβάλλον, καθώς και οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις σε όλο τον κόσμο. Αντιπροσωπευτικά της δουλειάς της είναι έργα όπως: το Desert Breath (1997), μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις land art παγκοσμίως που βρίσκεται στην έρημο της Σαχάρας· The River of Life (2004), μια βίντεο εγκατάσταση που καταγράφει τη ροή και τον ρυθμό των επτά μεγαλύτερων ποταμών του κόσμου· και το Cut - 7 Dividing Lines (2007), μια φωτογραφική εγκατάσταση που διερευνά τις συνδέσεις ανάμεσα σε πολιτικά ή θρησκευτικά διαιρούμενα μέρη του κόσμου.
Η Στράτου παρουσιάζει μέσα από φωτογραφίες τη μετάβαση από μια κλίμακα μικρόκοσμου, με τα νερά του Βοϊδομάτη, στο μακρόκοσμο, με τη θέα του βουνού απέναντί στο Πάπιγκο. Η παρουσίαση των φωτογραφιών από κυκλική ή σπειροεδή ανάπτυξη καταλήγει στην ανάδειξη του τοπίου στο δάπεδο μιας αίθουσας της Πινακοθήκης. Πρόκειται για το ξεδίπλωμα, το περπάτημα μιας προσωπικής διαδρομής της καλλιτέχνιδας στο Βοϊδομάτη.
Η φωτογραφική αυτή εγκατάσταση δημιουργήθηκε ειδικά για την έκθεση "Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες, αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων" της Πινακοθήκης Αβέρωφ, το 2002.